Microfiberklude – Hvordan vælger jeg rigtigt?

microfiberklude

Microfiberklude er noget vi alle bruger til rengøring af forskellige flader. Blandt andet til rengøring af computer, tv og bil. Dog skal man ikke bare købe en hvilken som helst microfiberklud, da der er klude som kan gøre mere skade end gavn.

Microfiberklude kan købes i forskellige kvaliteter. De er lavet af microfibre, som er meget korte tråde. I forhold til en bomuldsklud, er microfiberklude meget bedre at bruge til sarte overflader så som computerskærme, tv skærme og biler. Da bomuldsklude ikke fjerner skidt og snavs, ved at opsamle det. Men kører det rundt i stedet og kan dermed lave ridser i overfladen. Microfiberens egenskab er, at den nærmest magnetisk, opsamler skidtet og snavset inde i kludens fibre, og efterlader overfladen skinnende ren.

Som beskrevet findes der forskellige kvaliteter indenfor microfiberklude. De billigste er ofte også dem, der indebær den laveste kvalitet og skal derfor ikke bruges til sarte overflader. Når man snakker om kvalitet for mikrofiberklude, så er det ofte trådlængden der kigges på. Microfiberkludes fibre består ofte af 80% polyester og derudover 20% polyamid, som er omdannet af plastik. De billigste microfiberkludes fibertråde overholder kun lige reglerne for længde af tråde, så de kan identificeres som microfiberklude. Reglerne for at disse klude kan betegnes som microfiberklude, er at de skal have en finhed, hvor 10 meter af fiberen højst må veje 0,8-1,0 mg. De billige klude’s formindsket kvalitet kan medgive at de kan være lidt rug og derfor kan skade sarte overflader og derudover opsamler de ikke den samme mængde snavs, som klude med længere tråde vil gøre. Skal du polere bil eller rengøre dit tv eller computer, så køb en lidt dyrere klud, da deres trådlængde er længere, og derfor også mere skånsom overfor sådanne flader. Der kan købes microfiberklude specielt designet til sarte overflader.

For at forlænge en microfiberkluds holdbarhed, er det vigtigt at disse ikke vaskes over eller under 60 grader. Vaskes de under, vil kluden ikke frigive det snavs, den har opsamlet under brug. Og vaskes den over, vil kludens egenskaber blive forvrænget, da varmen fra maskinen, går ind og smelter materialet og dermed får sværere ved at opsamle snavs. Dog forsvinder kluden egenskaber ikke ved en enkelt vask over 60 grader, men ved gentagne gange vil resultatet forvrænges.

Derudover må disse klude ikke vaskes med skyllemiddel, klor eller blegemiddel, da disse også vil gå ind og forvrænge kludens egenskaber, vask derimod med almindelig vaskemiddel og kluden vil være så god som ny efter endt vask.

Brug ikke den samme klud, til rengøring flere steder. Man skal dermed ikke først bruge kluden på badeværelset og derefter i køkkenet. Da det kan medføre bakteriesmitte. Et godt trick kan være at have en bestemt farve til hvert område f.eks. gul til badeværelset, blå til computer og tv, rød til køkkenet osv. Da kludene er lavet til finere snavs og overflader, benyttes de ikke til gulvrengøring

Mange bruger almindelig karklude til rengøring af deres køkken og bord overflader. Dog er der lavet adskillige test om hvilken klud der gør sig bedst. Her viste resultatet at microfiberklude betydeligt formindsker bakterie andelen på f.eks. et køkkenbord, end hvad en karklud gør.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *